Fikk du ikke vært der?
Velkommen til
Smultringfestivalen
Den første "Smultringfestivalen" som arrangeres i Norge, er lagt til 16. - 18. september 2022, og foregår på Bydelshuset og Seterkafeen i Tønsberg, på kafe Knut i Horten og på Holt gård i Undrumsdal (Tønsberg kommune). Festivalen er partipolitisk uavhengig.
Følg Hertug Guttorms gate til Seterkafeen (lørdag, lunsj)
Bydelshuset, 1. etasje. Verkstednummer legges inn her når det er klart!
Bydelshuset, 2. etasje. Verkstednummer legges inn her når det er klart!
På denne sida finner du:
Praktisk informasjon
- Påmelding til festivalen
- Når du er påmeldt: Påmelding til verkstedene og middag lørdag
- Festivalpass
- Transport
- Lokaler
- Overnatting
- Arrangører
Program
- Fredag, lørdag, søndag
Andre aktiviteter
- Festivalpub
- Måltider
Praktisk informasjon
Påmelding til festivalen
Du melder deg på ved å kopiere koden og lime den inn i adressefeltet ditt. Du kan melde deg på hele festivalen eller hver enkelt av dagene. Festivalpuben fredag i Horten, har egen påmelding. Den er ikke inkludert i "Hele festivalen".
Hele festivalen: : https://evt.to/auidddouw.
Fredag: https://evt.to/ausuhmaiw. NB denne er ny. Ikke bruk den som er spredd tidligere!
Lørdag: https://evt.to/aueogogsw
Søndag: https://evt.to/aueogiaiw.
Festivalpub fredag: https://evt.to/aueoguouw
Fint om du samtidig betaler via vipps: Nummer : 763555 (Smultring Økonomi Tønsberg). Skriv navnet ditt i meldingsfeltet så vi lett ser hvem som har betalt.
Påmelding til verkstedene og middagen lørdag
Verkstedene foregår i to puljer med sju parallelle verksteder i hver. De fleste varer en time, se under om ditt veksted har en litt annen tid. Første pulje starter 14.00 og slutter 15.00. Andre pulje starter 15.30 og slutter 16.30. Du kan melde deg på ett i pulje A og ett i pulje B.
Bruk dette påmeldingsskjemaet når du melder deg på verksteder!
Festivalpass
Om du kan, la bilen stå! Ta tog, buss, sykle eller gå! Det tar ca. fem minutter å gå fra jernbanestasjonen til Bydelshuset og ca. 8-10 til Seterkafeen. Fra busstasjonen tar det to-tre minutter til Bydelshuset og ca. ti direkte til Seterkafeen. Mellom Bydelshuset og Løkken tar det åtte minutter å gå.
Buss mellom Tønsberg og Horten. Blå rute 01
Fra Tønsberg st.: Fredag: 18.05, 19.05, 20.05, 21.05. Søndag: 14.00, 16.00
Fra Horten st.: Fredag: 21.17, 22.17, 23.17. Søndag: 17.15, 19.15, 21.15
Lokaler
Vi skal for det meste være på Bydelshuset i Tønsberg sentrum, men også på vakre Slottsfjellsområdet og Seterkafeen som ligger "på vei opp".
Bydelshuset i Tønsberg, Tollbodgaten 19, 3111 Tønsberg
Seterkafeen, Dronning Blancas Gate 22, 3111 Tønsberg
Overnatting
Holt Gård tilbyr rimelig overnatting. Adresse: Grøumveien 229, 3176 Undrumsdal. Telefonnummer: 928 12 894.
Tønsberg Vandrehjem Adresse: Dronning Blancas Gate 22, 3111 Tønsberg. Telefonnummer: 977 35 508
Quality Hotel, Thon Hotel, Hotel klubben ligger alle i sentrum, ved Brygga.
Hotell Klubben: Det har dukket opp et spesialtilbud for deltakere på Smultringfestivalen. Hotell Klubben tilbyr tyve rom til 800,- pr natt inkludert frokost. Ved interesse, kontakt Terje Floberg på tlf 91700374.
Hotel Åsgårdstrand ligger ca. 12 km unna Tønsberg: Adresse: Havnegata 6, 3179 ÅsgårdstrandTelefonnummer: 33 02 07 40
Furustrand Camping ligger rett ved stranda og Oslofjorden. De har gode fasiliteter, og det går buss like ved til sentrum https://furustrand.no/kontakt?ref=tent
Streaming
Fredagen streames på Smultringfestivalens facebook-side.
https://www.facebook.com/SmultringNorge/videos/837631200703676
Klikk eller lim lenka inn i adressefeltet. Lyden kommer etterhvert!
Arrangører
Arrangementet er et samarbeid mellom Smultring Tønsberg / -Vestfold, MDGs nettverk for Smultringøkonomi, Rethinking Economics, Spire, Pådriv Oslo, Pådriv Tønsberg, Besteforeldrenes Klimaaksjon i Vestfold, Foreningen «Knut», Økologisk Vestfold og Telemark . På festivalen vil du møte mange av oss som verter! Vi bærer store buttons med Smultringmodellen!
Festivalen er åpen for alle som ønsker et reelt bærekraftig samfunn og gjennomføres i en "ånd" av likeverd.
Program
FREDAG 16. september
1. Åpent seminar kl. 12.00 - 15.00 (Bydelshuset Tønsberg):
Bærekraftig by- og kommuneutvikling ved bruk av Smultringøkonomi.
Hvordan starte opp arbeidet i norske byer og kommuner?
I Norges rapportering av status på bærekraft (Voluntary National Review 2021 Norway) heter det at den norske innsatsen er preget av fragmentert innsats og liten helhetlig forståelse basert på en sirkulærøkonomi (i tråd med Smultringøkonomien) for å sikre gode liv innenfor planetens tålegrense.
Hva kan vi lære av Tomelilla kommune i Sverige og storbyen København? Hvordan starte opp arbeidet i norske byer og kommuner? Innledning ved:
- Jacob Rask, leder av innbyggerinitiativet i København. nær samarbeidspartner av Kate Raworth og del av den internasjonale Doughnut Economics Action Lab DEAL.
- Stefan Persson, Verksamhetsutvecklare, Tomelilla kommun (den første kommunene i Sverige som tar i bruk modellen).
- Marie Indrelid Winsvold , bærekraftsjef i Hav Eiendom, Oslo
- Erica Wie Dia, Pådriv Oslo
- Kommunedirektør (rådmann) Roar Vevelstad, Halden kommune
- Finansbyråd i Oslo kommune, Einar Wilhelmsen
Modellen er allerede i bruk i en rekke større byer som Amsterdam, Barcelona, London og København, og i mindre kommuner som den svenske byen Tomelilla og Dunedin på New Zealand. I Oslo har Hav Eiendom (Oslo Havns eiendomsselskap) valgt å ta i bruk Smultringøkonomi og metoden Creating city portraits for utvikling av fjordbydelen Grønlikaia. Prosjektet kalles DEIG (Doughnut Economics i Grønlikaia). Hva kan vi lære fra de internasjonale og våre egne erfaringer?
Påmelding til "Bærekraftig by- og kommuneutvikling ved hjelp av Smultringøkonomi gjør du ved å kopiere og lime inn lenka: https://evt.to/auaaiuiow
(gjelder hele fredagen unntatt festivalpuben)
Velkommen!
2. Offisiell åpning kl. 15.45 - 16.15 (Bydelshuset Tønsberg)
av festivalen skjer fredag kl. 15.45 på Bydelshuset, Tønsberg. Vi har vært så heldige å få professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, Arne Johan Vetlesen, til å stå for denne. I vår ga han ut boka "Etikk i klimakrisens tid" sammen med Jan-Olav Henriksen.
3. Åpent seminar kl. 16.30 - 18.30 (Bydelshuset Tønsberg)
Økonomi for det 21. århundret
I likhet med det Smultringøkonomien hevder, mener Arild Vatn at vi har bygget et økonomisk system som låser oss fast til fortsatt vekst samtidig som den gir svært alvorlige kriser. Arild Vatn, professor i økonomi ved NMBU (Universitetet i Ås) og forfatter av "Bærekraftig økonomi" (2021). kommer fredag 16. september til smultringfestivalen. I samtale med Anna Nordahl Carlsen, leder av Rethinking Economics, vil han fortelle om nye økonomiske teorier som kan vise vei ut av krisene.
Vekstøkonomien skaper et økende forbruk for dem som har penger, men økt forbruk er ikke lenger det samme som økt velferd. Selv om forbruket øker, så blir vi ikke lykkeligere. Videre risikerer vekstøkonomien å ødelegge naturen, men hvis vi stopper å vokse, får vi arbeidsledighet og sosiale problemer.. Vi trenger å endre systemer og tenkemåter slik at vi ikke blir avhengige av vekst. Det er fullt mulig!
Påmelding: "Økonomi for det 21. århundret" gjør du ved å kopiere og lime inn lenka: https://evt.to/auaaiuiow
(gjelder hele fredagen unntatt festivalpuben)
Velkommen!
LØRDAG 17. september
- 09.30 Velkommen og videohilsen fra Kate Raworth, økonom og forfatter av boka Doughnut Economics
- 09. 45 Smultringøkonomi og modell, kort presentasjon av Marie Storli, Rethinking Economics
- 10.00 Verktøyet «Fire linser (perspektiver)». Aktiv, felles læringsøkt. Jacob Rask fra København vil være fysisk til stede under denne læringsøkta.
Parallelle verksteder
FØRSTE PULJE klokka 14.00 - 15.00
OBS. Noen verksteder har en litt annen tid. merket rødt
Klikk forøvrig på bildene for mer informasjon
A7
Bærekraftig bedriftsutvikling, kulturelle og religiøse perspektiv
A1 Svenske og danske erfaringer. Hva kan vi lære av Tomelilla kommune i Skåne og København? Ved: Jackob Rask, leder av innbyggerinitiativet i København og Stefan Persson, Verksamhetsutvecklare i Tomelilla kommun. Her vil også Rob Shorter fra DEAL (Doughnut Economics Action Lab) delta digitalt. Tomelilla er den første svenske kommunen som har tatt i bruk Smultringmodellen (Munkmodellen). NB: kl. 13.00 - 14.15
A2 «Kretsløpsbyen - bærekraftig utvikling - degrowth" som strategi for framtidsrettet stedsutvikling. Hvordan kan vi senke produksjon og forbruk samtidig som vi øker menneskelig velvære, sosial rettferdighet og bedrer de økologiske forholdene? Hvordan bygge byer og tettsteder med gode samspill mellom mennesker og miljø? Eksempler på konkrete økologisk forsvarlige løsninger for hverdagslivet. Innleder Frederica Miller, arkitekt i Gaia-Oslo as, og permakulturdesigner. NB Kl. 13.45 - 14.15
A3 Bedrede levekår og god livskvalitet for alle gjennom nye former for innbyggerinvolvering. Erfaringer fra Trondheim kommune. Innleder: Aurora Meland Winger, bystyrerepresentant for MDG i Trondheim.
A4 Bioregional Weaving Lab - Hvordan kan vi koble (veve) gode, men fragmenterte initiativ til en helhetlig bevegelse for systemendring? Hvordan ser systemendring ut nedenfra og kan vi påvirke oppover? Sarah Prosser deler historier, erfaring og refleksjoner ut fra sin stilling i Irland som 'vever' i en bioregion (et geografisk område stort nok til å være selvbergende). Språk: norsk.
A5 Reparatørene kommer! Reparasjon og gjenbruki en sløseøkonomi. Hvordan gjøre reparasjon og gjenbruk til standard for alle? Innleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Kristiansand
A6 Universell grunninntekt (borgerlønn) som idé og ressurs for å utvikle mer rettferdige og bærekraftige samfunn. Innleder Kjell Magne Fagerbakke (Bergen), foreningen Bien Norge.
A7 Sustainable business development: Hva kan vi lære av ulike kulturelle og religiøse perspektiv? Innleder: Omar Burki (Tønsberg), PhD. Universitet Sørøst-Norge. Foredrag på engelsk. Verkstedsamtaler på norsk.
Parallelle verksteder
ANDRE PULJE klokka 15.30 - 16.30
B1 Veier til bærekraftig økonomi. Visste du at det finnes mange måter å tenke økonomi på? Mangfoldet i økonomifaget inspirerer og åpner øynene våre for nytenkning. Anna og Marie tar oss med inn i økonomifagets verden på en forståelig måte. De skisserer mulige veier fram til smultringen og sammen reflekterer vi over dem. Ved Anna Nordahl Carlsen (Oslo) og Marie Storli (Oslo), Rethinking Economics
B2 Import i et etisk perspektiv. Hva er vårt ansvar som importør? Hvem berøres av våre valg? Hvordan få ærlig informasjon? Innleder: Lise Saga (Oslo), nestleder i organisasjonen Spire.
B3 Nye former for innbyggerinvolvering. Erfaringer fra ulike former for medvirkningsbaserte prosesser i Tønsberg kommune på området Kultur og samfunnsutvikling. Innleder Elisabeth Paulsen, seniorrådgiver i Tønsberg kommune med ansvar for demokrati- og samskaping.
B4 Urbant landbruk. Hvorfor bør vi ha urbant landbruk og hvilke muligheter har vi i nærområdet? Eksempler og erfaringer fra byer. Innledere: Kari Mette Holm med flere. Pådriv Tønsberg. NB 15.30 - 17.00
B5 Smultringarbeid i nabolag. Hva er borgerdrevet innovasjon og hvordan gjør man det? Kan sosialt entreprenørskap være en nøkkel til robuste nabolag? Nabolagsinkubatoren Tøyen Unlimited byr på praktiske innovasjons-verktøy og erfaringer fra hvordan folk selv skaper treffsikre løsninger som gjør deres nabolag til et godt sted å bo. Innleder Helga Øvsthus Tønder (Oslo)
B6 Hvordan kan en "smultringbedrift" se ut? Går det an å organisere bedrifter på andre måter enn det som er vanlig i dag? Hvilke endringer må til for å bringe oss inn i smultringen? Stenslie (Oslo) er doktorgradsstipendiat og forsker på grønne entreprenører i England som har valgt å organisere sine foretak på alternative måter for å bidra til samfunnets bærekraft.
B7 Livskvalitet for alle barn gjennom "SMART oppvekst". *Hvordan forme miljøer og samfunn der alle inkluderes og er likeverdige medskapere av egen framtid? *Hvordan lære å anerkjenne, delta i demokratiet og forstå gjensidig påvirkningskraft? *Hvilke hjelpemidler og metoder? Innledere: Repr. fra SMART senter for innovasjon
De fleste verkstedene handler om praksis som allerede har tatt steget inn i smultringen. Å bli kjent med denne praksisen og støtte og heie på den er viktig, så den kan bre om seg og vokse. I tillegg trenger vi å synliggjøre alle dem vi ikke fikk med på festivalen denne gangen. Og enda flere nye innovasjoner som ennå ikke har sett dagens lys. La oss bidra til og skape framtidas nye økonomi sammen!
"Pop-up-verksteder"
Lørdag kl. 17.00 - 18.00
Et pop-up-verksted er når hvem som helst av deltakerne melder inn at de ønsker å ha samtale med andre om et visst tema de er interessert i. Dette kan du arrangere spontant på festivalen selv. Ha med deg en plakat som forteller hva du vil snakke om og finn et sted dere kan være, under et tre for eksempel! Du kan også melde fra til oss på forhånd, så legger vi temaet og navnet ditt inn her.
Til nå innmeldte:
P1 Du kan forandre verden med en blyant! Bli med på verksted for å lage enkle figurer og symboler om reparasjon og gjenbruk. Du trenger ikke være god til å tegne! Ved Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, .forfatter
P2 Blir du med på å jobbe med delingsøkonomi i din egen hverdag og privatøkonomi? Hva fungerer - og ikke? Skal vi finne det ut? Kunnskapen trengs veldig snart ! Ved Ole Romtveit
P3 "Spiselige vekster i norsk natur". ved Joachim Restad, biolog. Hvis ønskelig, kan Joachim ha plantevandring med ei gruppe på søndag, men med værforbehold!
P4 "Bærekraftig lykkelig liv"- Hva sier psykologisk forskning om lykke, og hvorfor tror vi at vi må ha ting for å bli lykkelige? Marit Lenhartzen, lektor
P5 Smultringøkonomi og arbeid: Lær mer om hvordan rike land som Norge opprettholder sitt forbruk gjennom ikke-bærekraftige mengder av arbeid utført i andre land, og om muligheter for å snu denne trenden. Ved Lukas Godé, PhD-kandidat ved NMBU. Presentasjonen blir på engelsk."
P6 Hva nå? Veien videre etter festivalen. Det er allerede skapt mye interesse og engasjement gjennom festivalen 2022. Er det nå et grunnlag for å gå videre?
- Er det grunnlag for å bygge et sterkere nettverk av ildsjeler? -For å samarbeide videre?
- Er det grunnlag for å gjøre arbeidet som er startet opp, vedvarende - og bli til en kraft i utvikling av bærekraftige lokalsamfunn, kommuner og byer?
- Hva trenges for å få dette til?
Pop-up-verkstedet henvender seg til dere som ønsker å bidra til å fortsette. Bjørn og Ellen som tar initiativet til disse samtalene, mener vi har mye av kompetansen som skal til, men er avhengig av flere på laget!
Middag kl. 19.00. Festivalfest
Habibti Catering vil lage deilig libanesisk tapasbuffet til oss, både vegetar og kjøttretter. Pris 245,-. Sosialt tiltak, vinn-vinn! Musikkinnslag ved Ole Romtveit med følge.
SØNDAG 18. september
Familiedag på Holt gård, 4 km utenfor Tønsberg. Åpner kl. 12.00.
Som en del av Smultringfestivalen holder Holt gård åpent for hele familien søndag 18. september. Arrangementet skjer i samarbeid med "Økologisk Vestfold og Telemark". Her blir det visning i markedshagen og mulighet for å være med på ulike stasjoner der vi snakker litt om kretsløpet på gården, kompostering, selvberging, skoghage mm. Åpen kafé og gårdsbutikk. Mer info kommer!
Seminarer søndag 18. september på Holt Gård, Tønsberg
*Kl. 12.00 - 13.00
Hvordan se norsk økonomi i et smultringperspektiv? Hvordan kan smultring-rammeverket gjøres mer relevant for nasjonale forhold gjennom en nedenifra-opp metode? Norge som case. Innleder Thomas Røkås, uteksaminert mastergradstudent med dette som undersøkelse.
Kl. 14.00 - 15.30
Barnas klima - vår sak!
Besteforeldrenes klimaaksjon i Vestfold (BKA-V) støtter Smultringfestivalen og bidrar aktivt med et opplegg for barn og voksne på Holt gård søndag.
I samarbeid med Nestor i Melsomvik, har BKA-V i over et år arrangert gratis kurs i natur-, klima- og miljøkunnskap for besteforeldre. Hensikten med kursene er å kunne gjøre turene med barnebarn ut i naturen enda bedre basert på undring og forståelse for hva som skjer. BKA-V mener at det å lære barn å bli glad i naturen er en viktig oppgave mellom generasjoner for å ta vare på kloden vår i et langsiktig perspektiv. Når de tre kurskveldene er over, arrangeres en tur der deltakerne tar med seg barnebarna ut for en felles aktivitet og felles opplevelser. Det er laget kurs for vår, sommer, høst og vinter, så vi kan følge livet i naturen gjennom de fire årstider.
På Seterkafeen, uteområdet ved Løkken og rundt Slottsfjellet vil vi ta utgangspunkt i de aktivitetene som følger kurset og la barn og voksne undre seg sammen og oppleve det som skjer i naturen akkurat nå.
Påmelding ved å kopiere denne lenka inn i adressefeltet: https://evt.to/aueogiaiw
(gjelder hele søndagen)
Velkommen!
Holt Gård ligger i Undrumsdal og er en koselig liten bondegård og gårdskafe med god mat, koselig tun, grønnsakshage og ulike husdyr. Du finner gården midt mellom Horten og Tønsberg. Ta sykkelen fatt! Hvis ikke det går, er det 10-12 minutters kjøretur fra begge byer. Dere kan f.eks. på lørdag avtale samkjøring neste dag.
Andre aktiviteter
Festivalpub
Festivalpuben foregår på Kafe Knut i Horten sentrum, fredag kveld fra kl. 18.00. Musikk ved Knut Roppestad, Horten. Sosialt samvær.
Påmelding til pubkvelden: https://evt.to/aueoguouw
Måltider
Fredag: Mat kan kjøpes i kafeteriaen på Bydelshuset fram til kl. 15.00 da den stenger. Etter kl. 15. vil festivalen selge påsmurte brødskiver!
Lørdag: Lunsj (gryte) kl. 12.30 foregår på vakre Seterkafeen under foten av Slottsfjellet. Middag (libanesisk tapas) serveres på Bydelshuset kl. 19.30
Maten er valgt og laget med blikk på alle Smultringøkonomiens "fire linser": Lokalt-sosialt, Lokalt-økologisk, Globalt-sosialt og Globalt-økologisk.
Stands, boksalg, utstillinger, kultur, musikk!