Å omskape en økonomi krever et kulturelt skifte 

Teksten er oversatt fra intervju med fem byer og ligger på DEAL-plattformen

Det handler om det sosiale, ikke det tekniske

«Smultring-tankegangen har forandret meg. Jeg var alltid fokusert på biologisk mangfold, klimaendringer ... den ytre delen. Jeg så aldri sammenhengen med det sosiale elementet at den ene påvirker den andre. " 

Et av de største a-ha-øyeblikkene for de som utforsker Smultring-modellen, er fokuset på det sosiale og på det å være menneske. Byer og samfunn innser at det å transformere (omskape) en økonomi først og fremst krever en kulturell revolusjon, ikke en sosio-teknisk. Dette endrer karakteren til samtalene i byene og krever at folk ser annerledes på utfordringen. Den erkjennelsen har også en personlig innvirkning på bykonferanser. Plutselig må de tenke på temaer de tidligere ikke hadde erfaring med. "Det er også en veldig emosjonell side av smultringen med en sterk tilknytning til kulturen", sier Sean Trewick. "Dette temaet for tilkobling og helbredelse har kommet veldig sterkt gjennom i vårt arbeid, spesielt i sammenheng med First Nations." Jennifer Drouin legger til «Smultring-tankegangen har forandret meg. Jeg var alltid fokusert på biologisk mangfold, klimaendringer ... den ytre delen. Jeg så aldri sammenhengen med det sosiale elementet, at den ene påvirker den andre. "


Å anerkjenne og jobbe med spenninger 

To store spenningsområder ble anerkjent av byene som ble intervjuet: 1. Tribalisme (Å være lojal overfor stammen sin) og fragmentering, og 2. savnede forbindelser og muligheter. 

Tribalisme og fragmentering på tvers av forsteder, samfunn, regioner og interessegrupper ble motivert av "militante" synspunkter som "nedvekst er det eneste svaret", mistanke om ideologiene bak eller bånd til teorien, og historiske perspektiver på bærekraft som føles utfordret av en "ny historie". Det var også en følelse i noen byer at vi har vært her før, at Smultringen ikke er ny; "Hva er så annerledes, og hvorfor skal vi lytte denne gangen?"

Noen følte at deres lokale initiativer led av mangel på konseptuell klarhet om hva Smultringen sto for - "snakker vi om et generelt samfunnsmessig transformasjonsbilde for sosial utvikling innenfor planetgrenser eller en ny modell for økonomisk handling fra staten og selskapene?" , mangler interesse fra regjeringen som gjorde det vanskelig for ideen å finne fotfeste, og savnet strategiske forbindelser med aktører som kunne knytte Smultringøkonomi til eksisterende initiativer. Andre frustrasjoner oppstod fra oppfatningen om at folk jobber i siloer og ikke ser sammenkoblingen, for eksempel matinitiativer som ser på matproduksjon, men ikke økonomi. "Et kapittel i Kate Raworths bok handler om prinsippet om systemiske forhold i samfunnet vårt. Men de fleste er ikke klar over at vi lever i et dynamisk system, og vi må forstå hvordan systemet virker slik at vi kan finne løsninger. " - Georg Wagener-Lohse, Berlin.


Virkeliggjøring - hva byene gjør 

Det som er blitt tydelig etter å ha snakket med de fem byene, er at å gjøre Smultringen ekte, krever å tenke og handle annerledes, og på mer sammenhengende måter. "Hele prosessen med prøving og feiling er nødvendig for å forstå komplekset i Smultringen", sier Tristan Dissaux. Noen av byene har prøvd en tema-for-tema-tilnærming, men har funnet at den ikke fungerer fordi den er for bred. De har i stedet innsett at de trenger å begynne med det som skjer på bakken, prøve noen få ting og deretter finne ut hvilken retning de skal ta og hva de skal beholde eller justere i deres tilnærming. Mye skjer i byene; her er noen eksempler på hva de holder på med. Ta en titt på nettstedene deres (lenker nederst i artikkelen) for å få flere nyheter om hva de gjør. 

Amsterdam fortsetter å finne måter å gjøre smultring synlig i byen gjennom festivaler og skolearrangementer, og to-månedlige workshops tilpasset DEAL-temaer, inkludert kunst, utdanning, organisasjoner og politikk. De er glade for å starte et historiekortkurs ved University of Applied Sciences hvor 1000 studenter vil gå inn i nabolaget for å intervjue folk og utvikle smultringshistorier, for å bidra til å forstå forståelsen av konseptet. I Amsterdam eksperimenterer et borgerledet initiativ av Anne Stijkel kalt 'Donut Deal' med Smultring-modellen i en sosial og økologisk sammenheng, i et flerkulturelt samfunn uten tilgang til utdanning som opplever økonomisk vanskeligheter med å betale energiregninger. Gruppen har fått opplæring i nye ferdigheter for å lage 'isolasjonsgardiner', som gir sysselsetting og tilgang til samfunnet og venner. I sin tur har energikostnadene og CO2-utslippene blitt redusert. Jennifer Drouin sier "... det er et veldig lite eksempel, men det berører innsiden og utsiden av smultringen."

Berlin tilrettelegger for workshops med ulike aktører ved hjelp av metoder som Three Horizons og systemisk analyse for å samle ideer om dominerende trender og systemer, fremtidige muligheter for endring, og hvilke ressurser og handlinger som trengs for å komme dit. De tar også kontakt med masterstudenter som utforsker smultringen fra forskjellige perspektiver, og driver lobbyvirksomhet for politiske partier for å integrere økonomi for det 21. århundre i valgprogrammene sine i 2021. 

Brussel har utviklet en metodikk for å få byen sin inn i Smultringen på en deltakende måte. Gruppen jobber på fire forskjellige nivåer, tilsvarende fire analyseskalaer. Til sammen danner disse nivåene en omfattende tilnærming til utfordringene ved overgang, og muliggjør individuelt forskjellige perspektiver som snakker til forskjellige målgrupper. 

Melbourne fortsetter å "konvergere energien" og bringe mennesker sammen i et nettverk, og få folk inn i smultringen gjennom prosjekter fokusert på sosial innovasjon som er tilpasset 'problemene' i byen. De er også i kontakt med råd og virksomheter for å bygge bevissthet om Smultringøkonomi, veving i Smultring gjennom intervjuer, mindre rundebord og generell undersøkelsesengasjement. Sydney initierte en workshop om å bygge en koalisjon for å utvide nettverket og utforske ideer for hvordan Smultringen kan brukes på et praktisk nivå, kartlagt 'hvem er hvem' i byen som jobber med klimaendringer, sosial egenkapital, inntekt og arbeid, energi og annet relaterte emner, og er i diskusjoner med potensielle samarbeidspartnere som NSW Circular om neste trinn. 

Hvor og hvordan vises deltakende design? 

Byene anerkjenner behovet for deltakelse, og noen tar i bruk mer deltakende praksis ved å sentrere ulike aktører i deres tilnærminger til prosjekter. "Vi har snakket mye om deltagelsesdesign, om innbyggerdeltakelse og forsamlinger ... når du føler deg som borger, har du ikke bare privilegier, men har også plikt til å delta, når du ser på deg selv som et politisk individ. "- Nicole Hartmann, Berlin. "Gjennom deltakelse ønsket vi ikke bare å samle inn data. Vi ønsket virkelig deltakelse fordi valg av indikatorer er en politisk ting, og måten du måler ting på er allerede dypt politisk. 

Så vi ønsket å involvere aktørene i valg av indikatorer, og spurte "Hva synes du skal være på portrettet?"


- Tristan Dissaux, Brussel. "Ekte deltakelse betyr å legge alt på bordet, sette opp en liste over aktiviteter og gå for det." - Georg Wagener-Lohse, Berlin

Håp for fremtiden 

De tre finansierte initiativene (Melbourne, Brussel, Amsterdam) er fokusert på å 'gi rom' for samarbeid rundt modellen og teste den i lokale sammenhenger, men ingen av dem har langsiktig finansiering (foreløpig). Hvordan den fremtredende distribuerte tilnærmingen til disse byene vil fortsette å spille når finansieringen tar slutt er ennå ikke bestemt, men det virker usannsynlig at ting bare vil stoppe. Sean Trewick fra Circular Economy Victoria (CEV) har brukt Smultringen som sin visjon og kjerne i endringsteorien. CEV har som mål å fortsette å utforske måter å bruke Smultringen til å lede den komplekse sosio-tekniske overgangen til en mer sirkulær økonomi. Tilsvarende i Brussel og med BrusselsSmultring-rapporten med forfall i mai 2021, er prosjektleder Tristan Dissaux tydelig på at det ikke er en konklusjon, men et utgangspunkt for andre å ta om bord. "Vi håper at gjennom det vi har gjort i prosjektet vårt, vil andre ta smultringen i sine egne organisasjoner og begynne å tenke på deres handling i forhold til Smultring, og at portrettet vil fortsette å utvikle seg, at politikk og administrasjoner vil fortsette å evaluere sine strategier gjennom smultringlinsene. " - Tristan Dissaux, Brussel. 

I løpet av de neste 3-6 månedene ønsker Amsterdam å bygge en ekte følelse av fellesskap, der mennesker lettere kan finne hverandre og jobbe mer sammen. De ønsker også å involvere flere studenter og den yngre generasjonen generelt, slik at unge mennesker kan bidra på en meningsfull måte. "... [vi ønsker] å bevege oss bort fra den egoistiske, konkurransedyktige personen til en kollektivt tenkende arbeidende kropp." - Jennifer Droiun, Amsterdam. Berlin og Sydney er opptatt med å forme sine initiativer, med fokus på hvordan folk samarbeider og kommuniserer, og hvordan man best kan utnytte og respektere folks energier. Som Alice Howard-Vyse sier "Jeg tror ikke det er for en person å holde eller gjøre. Det krever en koalisjon, og den koalisjonen krever et visst nivå av organisering, logistisk hjelp og administrasjon. " Begge byene planlegger også ytterligere workshops og bredere fellesskapsarrangementer for å tiltrekke seg oppmerksomheten til publikum, beslutningstakere og lokale politiske påvirkere.


Alle byer er svært klar over mangelen på mangfold og inkludering i sine initiativer, og har prioritert dette når de går videre. Noen byer engasjerer partnere for å gi veiledning om dette, inkludert koalisjonen for alle og regenereringsprosjekter i Melbourne. "Det er veldig lett å falle i ekkokamre av likesinnede", sier Sean Trewick. "Koalisjonen for alle ble hentet inn spesielt for å se på det. Det er det mest utfordrende aspektet av arbeidet vårt, å bringe inn og utfordre ulike meninger. ". Dette gjenspeiles av Alice i Sydney og sier: "... vi har en rekke mennesker, men vi er klar over at vi var mangelfulle i går [på et fellesskapsverksted]. Vi hadde ikke urfolkstemmer der som jeg er klar over. Det er helt øverst på agendaen vår. Det er en balanse, å få ballen til å rulle og respektere folks tid, men heller ikke å trekke folk inn før vi har noe å tilby. " Kommunikasjonskampanjer og samfunnets oppsøkende festivaler ble foreslått av noen intervjuobjekter som måter å ta Smultring dypere inn i lokalsamfunn og finne nøkkelpersoner til å være en del av samtalene i sentrum av Smultring - utdanning, mat, energi, politisk deltakelse, sosial rettferdighet - og også å sende en melding til politikerne om begrunnelsen for interesse for endring. For eksempel lanserer Brussel en kommunikasjonskampanje for å sirkulere deres Smultringportrett blant forskjellige nettverk og via forskjellige medier.



Avsluttende tanker og spørsmål 

Selv om de fem byene er på forskjellige stadier i Smultringen, føles det som om de alle krysser, eller er i ferd med å krysse, en viktig terskel. De leker med ingrediensene, prøver forskjellige ideer, pleier forhold og forbindelser, og ser igjen at ting dukker opp. En ting er tydelig: 

Det er ingen manual, og vi jobber alle sammen 


Dette betyr at vi må være tålmodige og snille mot oss selv, og ikke føle press for å få ordnet alt før vi dykker inn. "En vanlig felle for gründere som jobber med komplekse problemer er å vente på at institusjoner får orden på huset sitt først. Bare ved å begynne å jobbe med problemet, vil veien til løsninger dukke opp ". Conway, Leadbetter & Winhall. Det er selvfølgelig mange ubesvarte spørsmål. Og det er ok. Her er noen jeg sitter med: Hvordan kan byer 'holde ting lokale' mens de også har plass til forskjellige språk, slik at alle medlemmer av samfunnet kan delta? Hvordan kan vi få folk til å få mer oppriktig kontakt og eksperimentere med Smultringstemaer og virkelig få tak i hva overgang krever? Kommer 'initiativ' eller 'koalisjon' -modellen til å bli normen for at byer kommer inn i Smultringen? Og i så fall, hvordan kan byene sikre at de gjør dette på en desentralisert måte? Hvordan kan vi erkjenne og holde spenninger blant forskjellige aktører i en by, men likevel 'snakke i samme retning' mot en bedre fremtid? I et slag med utmerket timing har DEAL nettopp startet en samarbeidsprosess for å samle spørsmål som disse fra Smultring-initiativer over hele verden. De planlegger å gradvis dele læring tilbake via DEAL Community Platform som en del av deres bredere læringsprosess. Jeg ser frem til å lære mer om og eksperimentere med disse tingene som en venn av Donut4Berlin og et medlem av det globale DEAL-fellesskapet, og vil holde øye med fellesskapsplattformen når læring blir servert opp. 

Anerkjennelser 

En stor takk til bidragsyterne for å dele deres verdifulle tid og erfaring:

Tristan Dissaux, BrusselDonut Jennifer Drouin, Amsterdam Donut Coalitie Patrick Léon Gross, Donut4Berlin Nicole Hartmann, Donut4Berlin Alice Howard-Vyse, Regen Sydney Sean Trewick, Regen Melbourne Georg Wagener-Lohse, Initiativ Gutes Leben Berlin Jeg er også ekstremt takknemlig overfor Sara Robin for kopiering og råd, Rob Shorter fra DEAL for tilbakemelding, og inspirasjonen fra The Hum for ideer som ble utforsket i disse intervjuene. Om forfatteren: Kate Goodwin er en australsk designer og forsker basert i Berlin, og venn av Donut4Berlin-initiativet siden juli 2020. Hennes interesser er i sosial og klimainovasjon, og kreative tilnærminger til å engasjere seg med kompleksitet. Mer på matchbox.studio eller Twitter @matchbox